google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zielona kuchnia Magdy.

NAJPOPULARNIEJSZE

Bądź zawsze na bieżąco z nowymi wpisami, akcjami i promocjami.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój e-mail:
Zapisz się
Zapisz się
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
14/04/2023

Beza PAVLOVA.

Beza z bitą śmietaną i mascarpone oraz borówkami.

Super ciasto którego wiele osób się obawia, a tak naprawdę jego wykonanie jest banalnie proste. I oczywiście udekorować je można owocami sezonowymi. U mnie akurat znalazły się borówki. Ale świetnie sprawdzają się truskawki, maliny figi, markuja i oczywiście borówki.

Do wykonania bezy o średnicy 20 cm potrzebujemy ;

- 4lub 5 jajek białka

- 220g cukru

- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka soku z cytryny, lub octu winnego białego ( to wpływa że beza ładnie nam się błyszczy)

 

Na krem potrzebujemy :

- 125 ml zimnej śmietanki 30 %

- 250 g zimnego mascarpone

- 1 łyżka cukru wanilinowego

I na polewę, oczywiście jeżeli tego potrzebujecie 😉 :

- owoce sezonowe

- 1 łyżka soku z cytryny

-2 łyżki płynnego miodu

 

No to zaczynajmy. Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni bez termo obiegu. Do miski wbijamy białka, należy uważać żeby nam nawet troszkę żółtka nie wpadło, bo inaczej białko się nam nie ubije. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier, po 1 łyżce cały czas ubijając. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna i gęsta. Dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną i ocet lub cytrynę i ubijamy jeszcze przez ok 2 minuty.

Przygotujemy blachę na której wyłożymy pergamin z narysowanym kręgiem o średnicy 20 cm. Pianę wyłożymy na ten okrąg, podnosząc boki do góry.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 3 godziny.

 

Teraz robimy krem. Wkładamy mascarpone do miski, cukier wanilinowy oraz śmietankę. Ubijamy 2-3 minuty aż zwiększy nam się objętość masy i będzie sztywna.

Krem najlepiej wyłożyć na masę przed samym podaniem. Dekorujemy owocami i polewamy naszą polewą miodową.

Bezę można upiec 2-3 dni przed podaniem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, suchej bez przykrycia.

Mam nadzieję że już minął wam strach przed pieczeniem bezy. Na moja grupa na fb zawsze możecie się pochwalić swoimi wypiekami i wyrobami. Zapraszam serdecznie. 😊

Ps. Nie należy zmniejszać ilości cukru w bezie, bo może nam się nie udać. Masa będzie za rzadka. I dobrze gdy cukier jest drobnoziarnisty. Łatwiej się rozpuszcza.

Ps.2 Beza po upieczeniu na drugi dzień puszcza lukier (wodę) … dzieje się tak gdyż dobrze nie wymieszaliśmy cukru z białkiem. To nic strasznego. Czasami tak się dzieje. Tylko wtedy lepiej jak najszybciej bezę zjeść.

Pozdrawiam M.

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE