google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zielona kuchnia Magdy.

NAJPOPULARNIEJSZE

Bądź zawsze na bieżąco z nowymi wpisami, akcjami i promocjami.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój e-mail:
Zapisz się
Zapisz się
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
03/04/2023

BEZGLUTENOWY ZAKWAS NA ŻUREK.

Bezglutenowy zakwas na żurek.

Ja zakwas zrobiłam w dużym słoiku,( 1 l)

- 1/2 szklanki  mąki gryczanej

- 5 listków laurowych

- 10 ziaren ziela angielskiego

- ok litr letniej wody

- 5 ząbków czosnku

- sok z kiszonych ogórków lub bakterie kwasu mlekowego ( ja użyłam tym razem bakterii)

Do czystego słoika przekładamy wszystkie suche składniki,  wodę i  sok z ogórków lub bakterie. Słoik należy owinąć czystą ściereczką i odstawić na ok 7 dób w ciepłe miejsce. Co najmniej raz dziennie należy zamieszać drewnianą łyżką. Gdy całość się ukisi, a woda będzie kwaśna i lekko słodka tzn. Że zakwas jest już gotowy. Ps. Bardzo ważne, gdy będziesz używać sok z kiszonych ogórków to on nie może być na bazie octu, i nie może być z pasteryzowanych ogórków.

Pozdrawiam M.

#wielkanoc

 

 

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE