google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0
27 kwietnia 2023

Białe szparagi zapiekane pod beszamelem.

Białe szparagi najlepiej powinny być średniej grubości. Nie powinniśmy wybierać za cienkich, gdyż białe szparagi będziemy obierać ze skórki. Za grube też nie są dobre. Przy zielonych szparagach grubość nie jest ważna. Zielonych nie trzeba obierać, więc mogą być cienkie.
Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć.
Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek)jeżeli tego nie zrobimy to nie będą nam smakowały . Szparagi obieramy obieraczką do warzyw. Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Kolejno obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Mniej więcej należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu.
Zielone szparagi należy gotować ok. 10min, a białe ok. 15min. Czas gotowania zależy do grubości szparagów. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ważne, aby ich nie przegotować.
Najlepiej je gotować w wąskim, wysokim garnku, w lekko osolonej wodzie.
Ok, mamy już szparagi.
😊
To teraz smażymy naleśniki.
Smażymy tyle ile mamy szparagów.
😊
Czas na beszamel.
Potrzebujemy :

masło 4 łyżki

mąką 4 łyżki

mleko ok 3 szklanki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma

cheddar

Beszamel:

W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę, rozmieszaj. Wlej mleko. Dokładnie połącz, przypraw, gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj nieco więcej mleka.
😊
Ok. Teraz każdego szparaga zawijamy w naleśnika. Układamy w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim i zalewamy beszamelem. Na górę sypnęłam jeszcze startej twardej mozzarelli. I dodałam natki. Zapiekamy aż ser się zarumieni. I już danie mamy gotowe.
Pozdrawiam M.

 

Zielona kuchnia Magdy.

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE