google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0
17 lipca 2023

Carpaccio z pomidora.

Carpaccio z pomidora.

Obecnie nazwą Carpaccio w rozszerzonym znaczeniu często określa się jakiekolwiek cienko pokrojone mięso, ryby, warzywa (przeważnie zaprawione cytryną lub octem, oliwą, solą i pieprzem), a nawet owoce (np. deser waniliowy z gruszkami)

U mnie dzisiaj carpaccio z soczyście dojrzałego malinowego pomidora. Z dodatkiem prażonych migdałów, pistacji, pestek dyni. Całość posypana rozdrobnioną mozzarellą, świeżymi ziołami, oraz zatarem. Na koniec nie żałujmy oliwy, posypmy solą, oraz pieprzem.

Zatar (zahtar, za'atar) to mieszanka tymianku, prażonego sezamu i sumaku, popularna w krajach arabskich Bliskiego Wschodu. Można kupić gotowy.

Do wykonania tego dania użyłam :

- jednego, dużego w cieniutko pokrojone plasterki pomidora malinowego

- oliwa

-1  mozzarella

- zatar

- po jednej garści pistacji, migdałów, pestek dyni

- świeże zioła ( bazylia, tymianek)

Wystarczy cienko pokroić pomidora. Rozkruszyć w palcach mozzarellę, rozsypać na naszego pomidora. Na patelni podprażyć pistacje, migdały oraz pestki dyni. Po wystygnięciu, posiekać niedbale ostrym nożem. Rozsypać po naszym daniu. Układamy zioła, solimy, pieprzymy, sypiemy zatarem. Całość polewamy oliwą.

Myślę że to bardzo smaczne, lekkie i cieszące danie na takie upały jakie teraz mamy.

Pozdrawiam M.

 

Znajdziesz mnie również na

 

Zielona kuchnia Magdy.

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE