google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0
29 kwietnia 2023

Chałka Pszenno Orkiszowa.

Chałka drożdżowa z kruszonką. U mnie mało słodka i z dodatkiem mąki orkiszowej. Idealna na śniadanie, lub przekąskę w biurze, na mieście czy plaży. Świetnie smakuje z masłem, dżemem lub miodem. Ewentualnie nawet bez dodatków szybko zaspokoi nam głód.

Ja zrobiłam dzisiaj w wersji pół na pół. Mąkę orkiszową pomieszałam z mąką pszenną. Powiem wam że wyszła rewelacyjnie. Następnym razem zrobię z samej mąki orkiszowej, i oczywiście pochwalę się efektami.

Chyba ze wy już robiliście taką? Możecie się nią pochwalić na mojej grupie na Facebooku Łyżka w zupie. Kuchnia bez ograniczeń. Oczywiście zapraszam.

Do wykonania takiej chałki potrzebujemy :

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko, temperatura pokojowa
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 55 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta cytryny (opcjonalnie, dodaje nam rześkiego smaku)

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła miękkiego
  • 30 g cukru

 

To zaczynajmy. Ciepłe mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami. 5 łyżkami mąki i łyżką cukru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aż trochę zaczyn wyrośnie. Pamiętajcie żeby miejsce było ciepłe.

W tym czasie w dużej misce mieszamy suche składniki na ciasto. Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko  i miękkie masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Przy ręcznym wygniataniu co najmniej 10-15 minut trzeba poświęcić. Jeżeli będzie to opcja maszynowa to 3 minuty spokojnie nam wystarczą. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Teraz zróbmy kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajmy i zostawmy w lodówce.

Po godzinie wyrośnięte ciasto należy zagnieść i podzielić na 3 równe części ( dla bardziej wprawionych można podzielić na 5 części), i zrobić rulony długości blachy. Blachę wykładamy papierem, i na niej zaplatamy warkocz. Końcówki chowam pod spód chałki. Przykrywam ściereczką i znów odstawiam w ciepłe miejsce. Tym razem na 30 minut, aż chałka nam wyrośnie.

Po tym czasie chałkę smarujemy rozbitym jajkiem i obsypujemy naszą kruszonką.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku góra dół w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Należy sprawdzać, żeby się nie przypaliła. Chałka jest gotowa gdy podczas pukania wydaje pusty dźwięk.  Po upieczeniu studzimy na kratce.

  • Jeżeli zamierzacie piec z termo obiegiem należy obniżyć temperaturę o 10-20 stopni i obserwować chałkę.

 

 

Zapraszam również na mój Instagram i Facebook.

Pozdrawiam M.

 

 

Zielona kuchnia Magdy.

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE