google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Postaw mi kawę na buycoffee.to
02 lipca 2023

Chłodnik ogórkowy z imbirem i gotowanym kalafiorem.

 

Jakoś chłodnikowo nam się ostatnio zrobiło, a to wszystko przez dominujące upały. Zupka bardzo szybko się tworzy, a my mamy więcej czasu dla siebie.

Do wykonania takiego chłodnika na 4 porcje potrzebujemy :

- 4 ogórki szklarniowe, lub 2 razy więcej gruntowych

-mięta

- kawałek imbiru świeżego lub marynowany( ja użyłam marynowanego)

- mniejsza połowa małego kalafiora

- jeden ząbek czosnku

- 600 g jogurtu greckiego

- sok z ½ cytryny

- oliwa ( u mnie chili z czosnkiem)

- garść prażonych migdałów

- sól i pieprz

Działanie :

  • Gotujemy kalafior przez ok 3 minuty w 1 litrze wody, z dodatkiem mięty, 1łyżeczki soli, i małym kawałkiem imbiru. Kalafior ma być al dente. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • W misce umieszczamy obranego ogórka, bez pestek. Z imbirem, jogurtem, czosnkiem, sokiem z cytryny. Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia.
  • Przed samym podaniem należy rozłożyć kalafiora do miseczek. Wlewamy chłodnik, dekorujemy miętom, migdałami, polewamy oliwą.

Smacznego !!!

Pozdrawiam M.

Ps. Zainspirował mnie przepis Yotam Ottolenghi z książki Prosto. Po prostu jestem zachwycona jego kolorową i pełną smaku kuchnią.

 

Znajdziesz mnie również na

 

Mam nadzieję, że ten wpis Ci się spodobał.

Jeśli tak, to może docenisz moją pracę, stawiając mi wirtualną kawę?

Dzięki kawom od moich Czytelników mogę utrzymać blog, kupując bardziej wydajny hosting, i tworzyć wartościowe przepisy.

 

 

 

Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe wpisy również dla Ciebie.

Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk i postaw mi kawę!

Dziękuję za Twoje wsparcie! 

Zielona kuchnia Magdy.

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE