google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Postaw mi kawę na buycoffee.to
19 czerwca 2023

Chrupiące grzanki z brioszki z marynowaną gruszką i gorgonzolą.

 

 

Witajcie.

Dzisiaj chcę się pochwalić moim śniadaniem, które oprócz tego że pięknie się reprezentowało to wyśmienicie smakowało. Trochę czasu trzeba poświęcić  by uzyskać super efekt, ale osobiście uważam że warto. A jeżeli planujesz  zaskoczyć swą drugą połówkę to tym bardziej warto. 😊

Tym razem zrobiłam grzanki z brioszki (brioche) a na niej ułożyłam soczystą gruszkę i serek gorgonzola który dodaje nam tutaj eksplozji smaków. Totalne wariactwo.

 

No dobrze do wykonania brioszki potrzebujemy :

- keksówkę o wymiarach 12/26

- 380g mąki

-100 ml ciepłego mleka

- 20g drożdży świeżych ( suchych 7g)

- 4 jajka

- 50g cukru

- 180g miękkiego mała

- 1 łyżeczka soli

Wykonanie :

Drożdże rozprowadzamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, całość dokładnie mieszamy. Nasz zaczyn odstawiamy pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesypujemy do miski dodajemy cukier, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy chwilę po czym dodajemy całe jajka ( 3 sztuki)

Wyrabiamy kilka minut ( można ręcznie lub mikserem) dodajemy masło i mieszamy jeszcze 10 minut. Gotowe ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem miski, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a z ciasta formowałam równej wielkości kulki i układałam je parami. U mnie wyszło 8 kulek. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok 3 godziny.

Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Jeżeli wierzch za bardzo nam się rumieni można go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu na ok 20 minut ciasto pozostawiamy w foremce, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Czas na przygotowanie gruszki, skoro brioszka już gotowa.

Składniki na 4 grzanki :

- gorgonzola ok 200g

- gruszka 2 szt

- cytryna 2 sztuki

- lód, kilka kostek

-cukier brązowy 1 łyżka

- miód 2 łyżki

- goździki 1 łyżeczka

- chili

- musztarda francuska 1 łyżeczka

- oliwa

- czosnek 2 ząbki

- sól i pieprz

- prażone migdały i słonecznik

- ocet balsamiczny

- większa szczypta posiekanej natki pietruszki

- słodka papryka

 

To działamy…

Gruszki należy obrać i przełożyć do wody z cytryną i kostką lodu.

W rondelku podgrzewamy ocet balsamiczny z wodą, goździkami, chilli 🌶, cukrem, miodem, oraz pieprzem. W tej zalewie należy umieścić nasze gruszki na minimum godzinę. Wiadomo, że im dłużej tym lepiej, ale oczywiście nie za długo. Ja moczyłam ok 4 godz.

W miseczce zrobiłam sos z oliwy, miodu, soku z cytryny, czosnku, musztardy francuskiej, sól, pieprz i trochę posiekanej natki. Całość należy dokładnie wymieszać.

Teraz należy uprażyć migdały i słonecznik. Można użyć orzechy, bo niby lepiej pasują do gruszki, ale ja osobiście wolę migdały i tak więc postanowiłam je tutaj wpasować razem ze słonecznikiem.

Gdy już przebrnęliśmy przez wszystkie kroki możemy wreszcie składać nasze kanapki.

Należy ukroić 4 pajdy brioszki, obtoczyć je w oliwie ze słodką papryką i usmażyć na rumiano na rozgrzanej patelni. Na ciepłe grzanki ułóż marynowane gruszki, posyp rozdrobnioną gorgonzolą. I ja zapiekałam je na patelni pod pokrywką żeby ser trochę się rozpuścił. Można to zrobić w piekarniku.

Po wyłożeniu na talerz nasze grzanki posyp migdałami i polej sosem.

I już gotowe 😊

Smacznego życzę.

Ps.1  żeby przyspieszyć proces śniadaniowy, należałoby wszystko przygotować wieczorem, rano tylko poskładać

Ps.2  nie chcesz piec brioszki możesz zrobić kanapki na gotowej pajdzie ze sklepu, również będzie pysznie

 

 

Znajdziesz mnie również na

 

Mam nadzieję, że ten wpis Ci się spodobał.

Jeśli tak, to może docenisz moją pracę, stawiając mi wirtualną kawę?

Dzięki kawom od moich Czytelników mogę utrzymać blog, kupując bardziej wydajny hosting, i tworzyć wartościowe przepisy.

 

 

Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe wpisy również dla Ciebie.

Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk i postaw mi kawę!

Dziękuję za Twoje wsparcie! 

 

 

Zielona kuchnia Magdy.

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE