google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zielona kuchnia Magdy.

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

BOXY

BARDZIEJ DLA DUSZY NIŻ CIAŁA

NIE TYLKO OD ŚWIĘTA

NAJPOPULARNIEJSZE

Bądź zawsze na bieżąco z nowymi wpisami, akcjami i promocjami.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój e-mail:
Zapisz się
Zapisz się
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
29/03/2023

Tarta ze szpinakiem i jajkami.

Tarta ze szpinakiem i jajkami. 

 ciasto:

-200 g mąki pszennej

-100 g zimnego masła 

-żółtko

-sól (szczypta) nadzienie:

-4 jajka

-100 ml śmietany 18%

-świeżo mielony pieprz

-gałka muszkatołowa

-ząbek czosnku

-300 g szpinaku

-cebula

-2 łyżki oleju

-2 jajka ugotowane na twardo

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, starte na tarce o dużych oczkach masło i żółtko. Składniki wymieszać, by się połączyły. Dodać 2 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto, starając się robić to dość szybko, by ciasto nie ociepliło się od dłoni. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie odkształci się, będzie kruche i delikatne. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem.

Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, dodać szpinak, posiekany czosnek, smażyć. Doprawić pieprzem, solą i gałką. Wyłożyć na ciasto, zalać jajkami rozbitymi ze śmietaną. Na wierzchu ułożyć jajka pokrojone na pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, i  piec ok 40 minut, aż wierzch się przyrumieni. Podawać, gdy tarta wystygnie.

Pozdrawiam M.

 

#WIELKANOC

 

Udostępnij:

Najnowsze posty

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE