google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0
06 lipca 2023

Jagodzianki vol.2 tym razem z kruszonką.

Witajcie, dzisiaj znów o jagodziankach. Tym razem w innej wersji. Czyli zastosuję powolne wyrastanie ciasta, oraz dodam kruszonkę.

To zaczynajmy. Mi z tego przepisu wyszło 6 jagodzianek ale bardzo dużych. Oczywiście można zrobić 12, ale dużo mniejszych.

Potrzebujemy :

Ciasto :

- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 90 g masła
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli

-500 g mąki



Jagody:
-600 g świeżych jagód
-cukru wg uznania
- mąk ziemniaczana

Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- duża szczypta soli

Mleko podgrzewam z masłem, aż to się rozpuści. Musi być ciepłe ale nie gorące zanim dodamy je do suchych składników. Do dużej miski wrzucam mąkę, drożdże, cukier i sól. Najpierw ciasto wyrabiam w misce a następnie przechodzę na stolnicę. Ważne aby wyrabiać ciasto ręcznie przynamniej 20 minut, aby osiągnęło odpowiednią sprężystość i gładkość.

Następnie ciasto wkładam do miski i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia na blacie, lub wkładam do lodówki na całą noc. Ma podwoić swoją objętość. Ja tym razem zostawiłam w lodówce na dobę.


 Ciasto dziele na 6 równych części takich większych lub na 12 mniejszych. Stolnicę posypuję odrobiną mąki. Każdą z kulek ciasta wałkuje aż będzie sporym, płaskim placuszkiem. Ja używam głębszego talerzyka. On mi pomaga w wypełnianiu jagodzianek. Na środku kładę jagodowy farsz.

Który zrobiłam chwilę wcześniej poprzez zmieszanie cukru z mąką ziemniaczaną. Następnie zlepiam, jak pieroga. Proszę, przyłóżcie się do tego, żeby nam się za dużo nie wylało. Następnie jagodzianki odkładam do kolejnego wyrastania na mniej więcej godzinę.

Gdy jagodzianki wyrastają, przechodzę do zrobienia kruszonki. W dużej misce łącze mąkę, cukier i sól. Następnie dodaję zimne masło i wyrabiam przez chwilę rękoma. Tak przygotowaną wkładam na 20 min do lodówki.

Wyrośnięte jagodzianki smaruję rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Następnie posypuję bardzo obficie kruszonką, i wkładam do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 25- 30 minut.

 

Pozdrawiam M.

Znajdziesz mnie również na

 

Zielona kuchnia Magdy.

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE