google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zielona kuchnia Magdy.

NAJPOPULARNIEJSZE

Bądź zawsze na bieżąco z nowymi wpisami, akcjami i promocjami.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój e-mail:
Zapisz się
Zapisz się
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
08/04/2023

Jajka faszerowane.

Skoro zbliża się nam Wielkanoc, to trzeba coś z jajami pokombinować. A oto moje propozycje.

 

Jaka marynowane w burakach.

 

Na naszym świątecznym stole pięknie prezentują się jajka marynowane w burakach z pastą z awokado. Koniecznie muszą się pojawić na Waszych  wielkanocnych stołach. 
Potrzebujemy:
- tyle jajek ile zjemy;) ugotowanych na twardo
 
MARYNATA
- 1 duży burak
-3 szklanki wody 
-1/2 szklanki octu jabłkowego 
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru 
- 5 ziaren pieprzu
-5 ziaren ziela angielski 
- 2 liście laurowe
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku razem z pokrojonym burakiem i gotujemy ok 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
 
PASTA Z AWOKADO 
- żółtka ugotowanych jajek 
- 1/2 awokado
- łyżeczka soku z cytryny 
- sól i pieprz do smaku 
 
Jaka należy umieścić w dużym słoju i należy zalać ciepłą marynatą. Odstawić na noc. Rano wyjmij jaka z marynaty i osusz je. Kroimy jaka wzdłuż, wyjmij żółtka. Żółtka miksujemy razem z awokado, z sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. 
Połówki jajek udekoruj pastą z awokado. 
 
JAJKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 
Potrzebujemy:
* 5 jajek ugotowanych na twardo
*5 suszonych pomidorów
*5 kaparów z zalewy
*1 łyżka majonezu 
 
#Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i przekrawam na pół.
#Do misy blendera władam żółtka, suszone pomidory , kapary i majonez. Miksuje dokładnie.
#Masę wkładam w dołki po żółtkach i podaję. 
 
JAJKA FASZEROWANE KOZIM SEREM.
Gotujemy jajka na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż, wyciągamy delikatnie żółtka które mieszamy z kozim serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masę wyciskamy z powrotem na nasze białka.
Pozdrawiam M.
 
 
 
 
 

 

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE