google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Postaw mi kawę na buycoffee.to
28 maja 2023

Pierogi po kujawsku

Pierogi kujawskie, po mojemu.
Rewelacyjne połączenie smaków. Delikatne ciasto, biała kapusta , orzechy włoskie, jajo na twardo plus grzyby shitake. Polane delikatnie masełkiem plus kilka kropelek oleju lnianego i świeży szczypior.
Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ciepła woda
- olej
Farsz
- 400 g kapusty białej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 5 suszonych grzybów, u mnie shitake
- garść orzechów włoskich
- sól i pieprz
Na stolnicę przesiewamy mąkę , wbijamy jajko, wlewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto. Gładkie elastyczne ciasto, owijamy w ściereczkę i zostawiamy na kilkanaście minut by odpoczęło.
Czas na farsz.
Namoczone grzyby gotujemy. Poszatkowaną kapustę zasalamy i zostawiamy na kilka minut. Odciskamy i dodajemy do grzybów. Gotujemy kilka minut. Odparowujemy. Studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy z posiekanym jajkiem i orzechami.
Na stolnicy rozwałkujemy ciasto, wykrawamy krążki i nakładamy farsz. Dokładnie sklejamy i gotujemy w osolonej wodzie.
Ja pierogi podałam delikatnie polane masełkiem, z kilkoma kropelkami oleju lnianego i świeżo siekanego szczypioru. I oczywiście szczypta czarnuszki.
Pozdrawiam M.
 

Znajdziesz mnie również na

 

Mam nadzieję, że ten wpis Ci się spodobał.

Jeśli tak, to może docenisz moją pracę, stawiając mi wirtualną kawę?
Dzięki kawom od moich Czytelników mogę utrzymać blog, kupując bardziej wydajny hosting, i tworzyć wartościowe przepisy.
Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe wpisy również dla Ciebie.
Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk i postaw mi kawę!
Dziękuję za Twoje wsparcie! 

Zielona kuchnia Magdy.

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE