google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0
14 lipca 2023

Risotto cytrynowe z karczochami.

Witajcie, dzisiaj u mnie risotto cytrynowe z karczochami. Orzeźwiające, a przy tym smaczne idealne na letnie posiłki.

To zaczynajmy, do wykonania bazy ryżowej potrzebujemy :

ryż arborio 400g suchego na 4 osoby

cebula 1szt posiekana

czosnek, kilka ząbków

oliwa

białe wytrawne wino

masło

bulion warzywny

starty parmezan

 

Pozostałe składniki to :

skórka z cytryny

mały słoiczek karczochów ( w zalewie)

tymianek świeży

i oczywiście sól i pieprz do smaku

Zaczynamy działać.

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, oraz czosnek. Dodajemy ryż i dokładnie go smażymy. Wlewamy wino i dusimy przez kilkanaście sekund aż odparuje, mieszając przy tym. Wlewamy po ok pół szklanki gorącego bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając przez ok 15minut. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. I tak w kółko aż uzyskamy odpowiednią dla nas twardość ryżu. Na koniec ryż powinien być ugotowany na al dente. Czyli z włoskiego tłumaczenia na ząb, to także synonim słowa niedogotowany. Dodajemy teraz masło, parmezan mieszamy, i ściągamy z palnika.

Skoro baza ryżowa już gotowa możemy działać dalej.

Dodajemy skórkę z 1 cytryny, oraz sok z ½ cytryny do naszej bazy ryżowej. Następnie dodajemy do niej karczochy i małą garść siekanego tymianku.

 Wszystko energicznie mieszamy i wykładamy na talerze.

ps. cytryna do dekoracji została pokrojona w plasterki, i zasypana solą i cukrem na ok 20 min przed podaniem. taka cytryna jest jadalna, a nawet bardzo smaczna.

Pozdrawiam M.

Znajdziesz mnie również na

 

 

Zielona kuchnia Magdy.

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE