google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0
27 kwietnia 2023

Risotto krok po kroku. Jak powstaje baza ryżowa. 

 

 

Dzisiaj zaprezentuję wam danie kuchni włoskiej. Przedstawię wam krok po kroku jak zrobić ten włoski specjał w domowym zaciszu. Przygotowanie ryżu trochę się różni od tradycyjnego gotowania ryżu.

 

Uwielbiam ryż arborio, jest on odmianą średnioziarnistego , białego kleistego ryżu. Pochodzi z Włoch, a jego nazwa bierze się natomiast od miasteczka Arborio w północnych Włoszech.

Proces gotowania ryżu arborio trochę różni się od tego, jak przygotowuje się popularne ryże dostępne w sklepach.

To zaczynajmy, do wykonania bazy ryżowej potrzebujemy :

ryż arborio 400g suchego na 4 osoby

cebula 1szt posiekana

czosnek, kilka ząbków

oliwa

białe wytrawne wino

masło

bulion warzywny

starty parmezan

Zaczynamy działać.

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, oraz czosnek. Dodajemy ryż i dokładnie go smażymy. Wlewamy wino i dusimy przez kilkanaście sekund aż odparuje, mieszając przy tym. Wlewamy po ok pół szklanki gorącego bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając przez ok 15minut. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. I tak w kółko aż uzyskamy odpowiednią dla nas twardość ryżu. Na koniec ryż powinien być ugotowany na al dente. Czyli z włoskiego tłumaczenia na ząb, to także synonim słowa niedogotowany. Dodajemy teraz masło, parmezan mieszamy, i ściągamy z palnika.

Skoro baza ryżowa już gotowa możemy działać dalej.

Pozdrawiam M.

Zapraszam do obserwacji na instagramie i fb.

 

 

Zielona kuchnia Magdy.

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE