google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zielona kuchnia Magdy.

NAJPOPULARNIEJSZE

Bądź zawsze na bieżąco z nowymi wpisami, akcjami i promocjami.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój e-mail:
Zapisz się
Zapisz się
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
14/04/2023

Risotto truflowe z burattą.

Risotto truflowe z burattą.

Dzisiaj króluje u mnie danie w stylu włoskim. Uwielbiam ryż arborio, jest on odmianą średnioziarnistego , białego kleistego ryżu. Pochodzi z Włoch, a jego nazwa bierze się natomiast od miasteczka Arborio w północnych Włoszech.

Proces gotowania ryżu arborio trochę różni się od tego, jak przygotowuje się popularne ryże dostępne w sklepach.

To zaczynajmy, do wykonania bazy ryżowej potrzebujemy :

  • ryż arborio 400g suchego na 4 osoby
  • cebula 1szt posiekana
  • czosnek, kilka ząbków
  • oliwa
  • białe wytrawne wino
  • masło
  • bulion warzywny
  • starty parmezan

Tyle do wykonania bazy ryżowej.

Poza tym potrzebujemy jeszcze :

- burattę po 1 kulce na osobę

- natkę pietruszki

- pastę truflową

- ewentualnie oliwę truflową

Zaczynamy działać. Najpierw zrobimy bazę ryżową.

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, oraz czosnek. Dodajemy ryż i dokładnie go smażymy. Wlewamy wino i dusimy przez kilkanaście sekund aż odparuje, mieszając przy tym. Wlewamy po ok pół szklanki gorącego bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając przez ok 15minut. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. I tak w kółko aż uzyskamy odpowiednią dla nas twardość ryżu. Na koniec ryż powinien być ugotowany na al dente. Czyli z włoskiego tłumaczenia na ząb, to także synonim słowa niedogotowany. Dodajemy teraz masło, mieszamy, i ściągamy z palnika.

Nadszedł czas by dodać pastę truflową. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy również parmezanem. Wykładamy na talerze , na gorę układamy burattę i sypiemy natką pietruszki.

Buon appetito, tylko pozostaje mi życzyć.

Pozdrawiam M.

Ps. A skoro jutro Światowy Dzień Trzeźwości, to wino tylko do bazy ryżowej. 😊

 

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE