google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zielona kuchnia Magdy.

NAJPOPULARNIEJSZE

Bądź zawsze na bieżąco z nowymi wpisami, akcjami i promocjami.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój e-mail:
Zapisz się
Zapisz się
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
01/05/2023

Sos berneński. Sauce BÉARNAISE.

 

Sos berneński. Sauce BÉARNAISE

Sos berneński jest pyszny, kremowym sosem z nutą świeżego estragonu. Podasz go do wielu dań, zarówno tych mięsnych jak i różnych warzyw na przykład gotowanych na parze.

U mnie wykorzystany został do szparagów, podanych na chałce z jajkiem posche. Ale o tym to już innym razem.

Wykonanie sosu uważam za łatwe, lecz nie wprawionym może przysporzyć trochę kłopotu.

Do wykonania sosu na 4 porcje potrzebujemy :

  • Ocet winny 2-3 łyżki
  • Żółtka 4szt
  • Białe wytrawne wino 100ml
  • Masło 150g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeży estragon lub łyżeczka suszonego
  • Cebula szalotka 1 mała sztuka
  • Sól i pieprz do smaku

 

Cebulkę bardzo drobno posiekaj. Wsyp do garnka. Dodaj wino i ocet oraz posiekany estragon. Całość gotuj aż płyn odparuje i pozostanie połowa płynu. W osobnym rondelku podgrzewamy masło aż będzie rozpuszczone i ciepłe. Żółtka ubijamy rózgą na lekko puszystą masę. Płyn można przecedzić przez sitko. Chociaż ja lubię dodać całość razem z cebulką. Następnie dodajemy powoli płyn cały czas ubijając. Żółtka z octem przelewamy do garnka i ustawiamy na małej mocy. Cały czas ubijając żółtka dodajemy cienkim strumieniem i powoli roztopione masło – ubijając aż masa lekko zgęstnieje.

Sos idealnie pasuje do steków, ryb czy warzyw.

Zapraszam was do mojej grupy dyskusyjnej na

 Łyżka W Zupie. Kuchnia bez ograniczeń.

 

Pozdrawiam M.

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE