google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zielona kuchnia Magdy.

NAJPOPULARNIEJSZE

Bądź zawsze na bieżąco z nowymi wpisami, akcjami i promocjami.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój e-mail:
Zapisz się
Zapisz się
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
07/05/2023

Szparagi podane na grillowanej chałce pszenno – orkiszowej z sosem berneńskim i jajkiem poche.

 

Cześć. Dzisiaj mistrzowskie śniadanie.

Szparagi podane na grillowanej chałce pszenno – orkiszowej z sosem berneńskim i jajkiem poche.

 

Jak zrobić chałkę pisałam TUTAJ, a jak zrobić  sos Berneński pisałam TUTAJ.

 

Skoro mamy już sos i chałkę to pozostaje nam do zrobienia tylko jajko poche. Nie ma czego się obawiać. Wykonanie takiego jajka zawsze przeraża, budzi niepokój ale uważam że warto. Po pierwsze satysfakcja że nam się udało i ten smak którego nie da się opisać.

 

Jajko POCHE to nic innego jak jajko w koszulce – jajko gotowane bez skorupki w wodzie. Jajka gotuje się 3 minuty na wolnym ogniu – do momentu ścięcia się białka, przy jednoczesnym zachowaniu płynnego żółtka. Woda powinna być lekko osolona i zakwaszona octem. Zalecane są proporcje około 2 łyżek 10-procentowego octu na litr wody.

Najważniejsze w tym temacie jest to żeby jajko było świeże, w tedy ma mniej rzadkiego białka i oczywiście najlepiej aby było w temperaturze pokojowej.

Ok do wykonania takiego jajka potrzebujemy dość głęboki rondelek, który pomieści litr wody. Następnie wbijamy jajka do miski. Najlepiej wbijać je pojedynczo i tak też wlewać do wody. W rondelku gotujemy około 1 litra wody (4 szklanki), a gdy zacznie się gotować, można, a nawet należy dodać dwie łyżki octu spirytusowego 10% lub sok z cytryny albo sporą szczyptę soli – dzięki temu jajka szybciej się zetną.

Na średniej mocy palnika doprowadzamy wodę do delikatnego wrzenia, ważne – woda ma tylko lekko bulgotać. Za pomocą łyżki mieszamy wodę tak, by na środku powstał wir, do którego wlewamy nasze rozbite jajko.

Obserwuj gotujące się jajko, jeżeli nieco się rozlało, możesz lekko nagarnąć białko na środek. Jajko w koszulce gotujemy około dwóch i pół minuty do trzech minut. Gotowe jajko wyławiamy za pomocą sitka, bądź cedzaka. Ja układam na ręczniku papierowym by delikatnie je odsączyć.

Mam nadzieję że sobie poradziliście z tym tematem. W chwili obecnej nie mam żadnych fotek jak zrobić takie jajko krok po kroku, ale postaram się nagrać specjalnie dla was filmik i tutaj go opublikować.

Skoro już wiecie już jak przygotować jajka w koszulce, możecie więc zaskoczyć swoich bliskich szybkim, prostym, smacznym i bardzo efektownym śniadaniem, przy którym poczują się jak w cudownej restauracji.

Dużo było o jajku, czas przejść do sedna tematu.

Grillujemy, pieczemy w piekarniku, lub rumienimy na patelni  naszą chałkę pszenno – orkiszową. Ja posmarowałam ją trochę moim ulubionym serkiem śmietankowym. Na chałce ułożyłam szparagi które gotowałam ok 4minut i lekko zarumieniłam na masełku, na szparagach ułożyłam jajko poche i polałam delikatnie sosem berneńskim.

Śniadanie mistrzów, tak bym to określiła. Więc jeżeli macie trochę czasu, chęci i chcecie przez żołądek do serca trafić, to nic innego nie pozostaje żeby spróbować samemu w domowym zaciszu zrobić takie śniadanie.

Ps.1 chałkę można kupić jeżeli nie masz czasu na wypieki.

Ps.2  jak już zrobisz danie, pochwal się nim na mojej grupie na Facebooku Łyżka w zupie. Kuchnia bez ograniczeń.

Ps.3 zapraszam również do obserwacji mnie na Instagramie Łyżka w zupie. Tutaj również znajdziecie więcej zdjęć.

Pozdrawiam M.

 

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE