google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Postaw mi kawę na buycoffee.to
11 czerwca 2023

Tiramisu truskawkowe ( bez jajek).

Tiramisu z truskawkami, świetny deser nie tylko na upały. U mnie tym razem bez jajek. Bezpieczniejszy przy wysokich temperaturach. Można szybko go przygotować, bez odpalania piekarnika. Wystarczy dobrze go schłodzić.

Nasz deser możemy przygotować w większym półmisku, lub w pojedynczych pucharkach. To już od was zależy jaką opcję wybierzecie.

Oto składniki które potrzebujemy do wykonania naszego tiramisu:

- 250 g mascarpone

- 125 ml śmietanki 30 %

-2 łyżki cukru pudru

- biszkopty podłużne Savoiardi

- truskawki ok ½ kg

- filiżanka mocnej kawy wymieszana razem z likierem Amaretto ( minimum 1 łyżka likieru na pół filiżanki, ale to już od Ciebie zależy ile go dodasz 😉

- 2 łyżki kartoflanki

- cukier do truskawek ½ szklanki

- sok z ½ cytryny

 

Po oczyszczeniu truskawek, wrzucamy je do garnka , zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i dusimy aż do zagotowania. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością wody. Energicznie mieszamy, zagotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Robimy kawę, najlepiej z ekspresu lub rozpuszczalną i mieszamy z amaretto. Odstawiamy do wystudzenia.

Mascarpone umieszczamy w misce. Mieszamy  ze śmietanką. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder. Miksujemy do połączenia składników.

Biszkopty energicznie moczymy w kawie i układamy na dnie półmiska. Następnie wylewamy cześć naszych truskawek. Na to układamy masę z mascarpone. I ponownie czynność powtarzamy, biszkopty, truskawki, mascarpone. Ja wykończyłam truskawkami. Można posypać również białą czekoladą.

Tak więc jeżeli masz truskawki i nie wiesz co z nimi już robić polecam z całego serca takie oto Tiramisu z truskawkami. Na pewno nie będziecie żałować.

Po prostu palce lizać.

Pozdrawiam M.

Taka ciekawostka

Biszkopty Savoiardi to super kruche ciastka kształtem przypominające duży palec (potocznie nazywane są Lady Fingers). Używane są do wielu deserów, oraz jako spód do ciasta. Jednym z najpopularniejszych deserów, do których wykorzystywane są biszkopty Savoiardi jest oczywiście włoskie Tiramisu.

 

Znajdziesz mnie również na

 

Mam nadzieję, że ten wpis Ci się spodobał.

Jeśli tak, to może docenisz moją pracę, stawiając mi wirtualną kawę?
Dzięki kawom od moich Czytelników mogę utrzymać blog, kupując bardziej wydajny hosting, i tworzyć wartościowe przepisy.
 
 
Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe wpisy również dla Ciebie.
Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk i postaw mi kawę!
Dziękuję za Twoje wsparcie!     

 

Zielona kuchnia Magdy.

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE