google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zielona kuchnia Magdy.

NAJPOPULARNIEJSZE

Bądź zawsze na bieżąco z nowymi wpisami, akcjami i promocjami.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój e-mail:
Zapisz się
Zapisz się
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
05/04/2023

Wegetariańska pieczeń z jajkiem.

Wegetariańska pieczeń z jajkiem.

Potrzebujemy :

-500 g czerwonej soczewicy

-4 marchewki

-2 pietruszki

- cebule

-1 szklanka ryżu

-1 szklanka płatków ryżowych

-6 jajek ugotowanych na twardo i 4 surowe-

1 czubata łyżka przyprawy curry

-sól i pieprz do smaku

- oliwa

Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieram. Cebule kroję w kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy całość na oleju i przekładamy do miski.

Do garnka wsypuję soczewicę i ryż. Zalewamy taką ilością wody, żeby sięgała na 3 lub4 małe palce ponad powierzchnię ziaren. Solę, dolewam oliwę i gotuję pod przykryciem mieszając. W misce łączę soczewicę i ryż z podsmażonymi warzywami. Dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. Masa musi przestygnąć. Dosypuję płatki ryżowe, wbijam 4 jajka. Dokładnie mieszam. Blaszkę smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Wykładam połowę masy, robię małe wgniecenie, układam ciasno ugotowane jajka na twardo odcinam końcówki alby ładnie do siebie przylegały. Wkładam druga porcję masy i dokładnie dociskam oraz wyrównuje. Piekę w rozgrzanym piekarniku przez 60 minut. Gdy dobrze wystygnie można wyciągnąć z formy.

Doskonale smakuje na zimno jak i na gorąco.

Pozdrawiam M.

#wielkanoc

 

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE