google.com, pub-7022072801269745, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zielona kuchnia Magdy.

NAJPOPULARNIEJSZE

Bądź zawsze na bieżąco z nowymi wpisami, akcjami i promocjami.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój e-mail:
Zapisz się
Zapisz się
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
12/04/2023

Zupa krem z gruszki i pietruszki.

 

Zupa z gruszki i pietruszki.

Proste składniki, proste wykonanie a jaka eksplozja smaków. Nigdy nie sądziłam że gruszka i pietruszka skąpane razem w warzywnym bulionie może tak fantastycznie smakować.

Do wykonania tej fantastycznej zupy krem potrzebujemy :

- 1 gruszkę 🍐

- 2 pietruszki ( całkiem spore )

- 1 ziemniak 🥔

- ½ pora

- cała główka czosnku

- 1 burak

-wino białe

- bulion warzywny

-oliwa

- miód 🍯

-tymianek

- sól i pieprz według uznania

- ser gorgonzola

- cytryna

- czosnek granulowany

- seler ( średniej wielkości, lub ½ )

- śmietanka 30 % ( ewentualnie można pominąć, to wszystko zależy od waszych predyspozycji żywieniowych)

To zaczynamy od obrania warzyw. Pamiętajcie by korzeń pietruszki dokładnie wyszorować i zostawić obierki. Z obierek zrobimy chipsa którymi udekorujemy naszą zupę. Buraka po umyciu odkładamy, nie obieramy na razie. Później się nim zajmiemy.

Obrane pietruszki, seler, ½ gruszki, i ziemniaka kroimy w kostkę. Pora siekamy, a całą główkę czosnku kroimy na pół. W półmisku umieszczamy nasze warzywa, z czosnkiem na samej górze. Polewamy białym winem i oliwą, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Pieczemy aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione w temperaturze 180 stopni przez ok 40- 60 minut. Warto sprawdzić, każdy kroi inną kostkę 😊

Do piekarnika obok warzyw wkładamy buraka zawiniętego w folię aluminiową. Wcześniej zamarynowanego w oliwie z czosnkiem granulowanym, solą i tymiankiem. Pieczemy tyle samo co warzywa, ewentualnie można sprawdzić patyczkiem, i jeżeli jest jeszcze twardy to pieczemy aż będzie miękki.

Obierki z pietruszki osuszamy, i również mieszamy z czosnkiem granulowanym, solą i oliwą i pieczemy 10-12 minut. Aż staną się chrupkie. Pilnujcie bo bardzo łatwo można je przypalić.

Gdy warzywa są już gotowe, wrzucamy je do gara, wyciskamy upieczony czosnek i zalewamy bulionem. Gdy zagotujemy, dodajemy śmietankę i przechodzimy do blendowania. Przyprawiamy wg uznania.

Resztę gruszki i buraka obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy cytryną i dokładnie mieszamy.

Gorgonzolę rwiemy na drobne kawałki.

Gotową zupę polewamy do talerzy, na środku układamy salsę z buraka i gruszki. Posypujemy gorgonzolą, polewamy oliwą i nie zapomnijmy dodać naszego chipsa z obierek.

Po prostu pyszka, niebo w gębie 😊

Zupa o prócz tego że pięknie podana, to jeszcze bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.

Pozdrawiam M.

Ps. Może być również daniem wegańskim jeżeli dodamy wegańskiej śmietanki.

Może być daniem bez laktozy jeżeli pominiemy śmietankę.

 

Kliknij na fotkę a przeniesiesz się na mój instagram, tam więcej zdjęć krok po kroku, lub 

OBESRWUJ MÓJ PROFIL NA INSTAGRAMIE

GŁÓWNA

O PORANKU

LUNCH

WIECZOROWĄ PORĄ

KONTAKT

O MNIE